Spete Ordinul nr. 2343/2017

Reguli forum
:: limbajul in acest forum va fi unul civilizat, userii limitandu-se la discutarea aspectelor tehnice si contabile ale programelor Sasorysoft.
:: orice manifestare necivilizata (defaimare, agresiune verbala , injurii , comportament neadecvat, comentarii in afara topicului sau a programelor Sasorysoft, reclama abuziva pentru alte produse sau servicii, prezentarea de produse software care nu sunt proprietatea Sasorysoft, etc...) va duce imediat la stergerea contului userului respectiv si interzicerea accesului acestuia in viitor pe acest forum.
Avatar utilizator
NITA FLORIN
Mesaje: 2
Membru din: Mar 22 Noi, 2016 7:22 am

Spete Ordinul nr. 2343/2017

Mesajde NITA FLORIN » Sâm 21 Oct, 2017 5:10 am

Caz concret - sesizare online la ANAF "Firma noastra are un angajat part time (2 ore/zi, 400 lei/luna). Angajatul este un avocat practicant asigurat in sistemul propriu al Baroului si obtine venituri din activitati independente - profesii liberale pt. care plateste contributii si taxe. Cum facem declaratiile si calculul taxelor datorate de societatea noastra?"
Raspuns ANAF: "conform prevederilor OG nr. 4/2017, pentru modificarea si completarea Codului Fiscal, Pentru persoanele prevazute la art. 136 lit. c), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari de sociale o reprezinta suma castigurilor prevazute la rt. 139, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia individuala. Fata de cele prezentate, in cazul dumneavoastra veniturile obtinute din activitati independente (profesii liberale) nu se iau in calcul la stabilirea bazei impozabile pentru contibutia de asigurari sociale. Declaratia cod 112, se completeaza respectand prevederile OG nr. 4/2017, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal,respectiv venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale este salariul minim brut pe tara garantat in vigoare pentru luna care se datoreaza contributia de asigurari sociale."

Intrebare: de ce nu se aplica in acest caz Art. 141 lit. b din Codul Fiscal?
Raspuns ANAF: "Referitor la solicitarea dumneavoastra, va comunicam urmatoarele:
- art. 41 lit. b) din Codul Fiscal nu se aplica in cazul dumneavoastra.
Acesta se refera la alte categorii de persoane asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale. Asa cum am precizat si in raspunsul precedent Ordonanta nr. 4/2017, se refera la veniturile din salarii obtinute in baza unui contract de munca, al carui nivel este sub salariul minim brut pe tara.
Daca persoana in cauza realizeaza in luna respectiva, venituri de natura salariala mai mici decat nivelul salariului minim brut pe tara, anagajatorii vor lua in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale, salariul minim brut pe tara.
Va recomandam sa aveti in vedere si prevederile Ordinului nr. 2343/2017, privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit.e) din Legea nr. 227/2015, privind Codul Fiscal."

Nu sunt jurist, va prezint Art. 141 din Codul Fiscal care mi se pare foarte clar:
"ART. 141 - Excepții specifice contribuțiilor de asigurări sociale
Se exceptează de la plata contribuțiilor de asigurări sociale următoarele venituri:
b) veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum și de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii."
Ar fi interesanta o opinie de la un profesionist – drept fiscal.

Înapoi la “Discutii intre CONTABILI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori