Pasi de facut pentru un 394 corect in EasycontX

:: spete, nelamuriri si explicatii D394
Reguli forum
:: limbajul in acest forum va fi unul civilizat, userii limitandu-se la discutarea aspectelor tehnice si contabile ale programelor Sasorysoft.
:: orice manifestare necivilizata (defaimare, agresiune verbala , injurii , comportament neadecvat, comentarii in afara topicului sau a programelor Sasorysoft, reclama abuziva pentru alte produse sau servicii, prezentarea de produse software care nu sunt proprietatea Sasorysoft, etc...) va duce imediat la stergerea contului userului respectiv si interzicerea accesului acestuia in viitor pe acest forum.
Avatar utilizator
Dan
Mesaje: 13
Membru din: Joi 27 Oct, 2016 4:09 pm

Pasi de facut pentru un 394 corect in EasycontX

Mesajde Dan » Dum 27 Noi, 2016 10:42 pm

Dupa prima experienta a intocmirii si depunerii declaratiei 394, sunt necesare cateva precizari pentru ca 394 sa se intocmeasca corect si rapid!

A. Mare atentie la inregistrarea documentelor! Practic, este cel mai important pas pentru obtinerea declaratiei 394 si nu numai!!! Puneti bifele corect la actele inregistrate! O declaratie se face rapid si corect DOAR daca datele sunt inregistrate corect!
Se lucreaza in modulele prestabilite (ex: nu introduceti facturi emise in alte contari automate sau contari manuale pentru ca, din modul de facturi emise, factura pleaca spre 394 cu un marker, acesta fiind inexistent in alte module ale programului si deci preluarea automata, nu va exista!)

B. la calculul declaratiei 394 sunt 3 pasi preliminiari:

1. Verif/Modif atribut RO in an. La activarea butonului apar 3 optiuni: Restaurez ultima sesiune de lucru, Preiau tertii din jurnalele TVA calculate si preiau toti tertii!
Se activeaza butonul Preiau tertii din Jurnalele de TVA calculate si apoi, in interiorul acestuia, Preia atribut fiscal pt toti tertii!
DE RETINUT! NU accesati de fiecare data cand calculati D394 acest protocol pentru ca, prin acesta, EasycontX apeleaza baza de date ANAF! Nu e un site chiar de neblocat :) Este necesara doar o singura apelare a butonului pentru ca va este de-ajuns sa observati bifele din dreapta!
Cum cititi aceasta operatie, preia atribut fiscal pentru toti tertii?
In coloana din stanga, cu galben avem tertul si cui-ul din EasycontX, coloana imediat urmatoare este ce a gasit pe ANAF! Daca exista bifa pusa, inseamna ca pe ANAF, LA MOMENTUL CALCULARII, tertul d-voastra nu mai este/este platitor de tva, desi in program el are/nu mai are RO! Nu apasati Modifica CIF cu CIF nou la tertii bifati pana nu verificati daca modificarile de pe ANAF afecteaza sau nu perioada pe care se calculeaza declaratia!
(EX: Tertul X v-a emis factura cu TVA, dar la verificarea cu baza de data ANAF, acesta nu mai are RO!! Daca de ex, el nu mai are RO din 05.12.2016 si d-voastra faceti declaratia pt noiembrie 2016 atunci lasati tertul cu RO fara sa modificati atributul fiscal!!!)
Exista si posibilitatea ca in coloana a doua, sa nu gaseasca nici un CUI valabil pentru tertul d-voastra! Atunci cu siguranta sunt doua posibilitati! Una este ca tertul are cuiul gresit in EasycontX iar a doua, ca in baza de date accesata a fost aglomeratie si a pasat cautarea pe acel CIF!!!
Dupa ce sunteti siguri de modificarile aduse CIF-urilor tertilor d-voastra, puteti apela butonul: Modifica CIF cu CIF nou la toti tertii!!! De preferat, pe perioada in care calculati declaratia!!! (lunar sau trimestrial!!)
Va sugerez ca aceste verificari sa le faceti la ore la care sa evitati varful de accesari pe ANAF!!! Incercati dimineata devreme, seara tarziu si evitati zilele de 20-25 ale fiecarei luni intre 10 si 17!!!

2. Alocare plaje facturi AN! Inca sunt discutii pe aceasta tema! Tot internetul este plin de pareri! Daca plaja se ia pe tot anul, daca se ia in luna respectiva, daca se ia pe ce-a ramas din 2016, daca plaja are sau nu facturile emise indiferent de beneficiar, daca plaja trebuie sa cuprinda si facturile emise cu taxare inversa sau nu! Cu siguranta ca atunci cand vom stii exact care este pozitia ANAF despre acest lucru, vom veni cu clarificari pe forum! Ne-ar fi de ajutor parerile d-voastra in acest sens! Binenteles ca plaja nu trebuie definita daca nu lucram cu facturi emise ci doar cu bonuri fiscale sau societatea nu a emis facturi pt perioada calculata!

3. Definire nr. de AMEF Aici puteti defini nr de case pentru ca EasycontX sa preia in modul G - AMEF aceasta informatie!!!

C. In sectiunea C-F in dreapta sus exista Centralizator acte nepreluate din Jurnale TVA in D394!
La momentul in care justificati fiecare act prezent in acest centralizator atunci declaratia 394 inseamna ca este aproape gata!

D.Cautati informatiile preluate in sectiunile in care stiti ca societatea d-voastra se incadreaza!
Verificati temeinic informatiile si eventualele inadvertente sa le comunicati pe mail la office@sasory.ro!
Ce a fost greu, a trecut!!! Declaratia functioneaza perfect, de aici incolo ar trebui doar sa ne sesizati spetele ce n-au putut fi prevazute inca!!!

Succes!
Nu pune un contabil sa faca operatii pe cord deschis si nici un medic sa profeseze contabilitate!

Avatar utilizator
administrator
Administratorul site-ului
Mesaje: 117
Membru din: Mar 18 Oct, 2016 4:41 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Pasi de facut pentru un 394 corect in EasycontX

Mesajde administrator » Lun 28 Noi, 2016 8:22 am

Pentru anul 2016 exista precizari AMEF pt Plaja de facturi alocate:
-se declara doar facturile alocate pt oct-dec , deci cele alocate la inceputul anului dar neemise inca.
Va recomandam sa declarati plajele fara numar final ,de tipul: serie SSY de la nr 1 la nr...

Atentie ! Programul va prelua Plaja de facturi alocate si emise numai daca exista facturi de tip L sau LS , cf ANAF , indiferent ca ele apar pe ecran sau nu in D394 !
:: Sasorysoft :: True software sells itself !

Avatar utilizator
rosalortopedic2004
Mesaje: 1
Membru din: Mar 25 Oct, 2016 1:36 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Pasi de facut pentru un 394 corect in EasycontX

Mesajde rosalortopedic2004 » Lun 28 Noi, 2016 1:43 pm

Am depus si eu 394 astazi cu SUCCES!
Multumesc mult pentru ajutor!

Avatar utilizator
administrator
Administratorul site-ului
Mesaje: 117
Membru din: Mar 18 Oct, 2016 4:41 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Pasi de facut pentru un 394 corect in EasycontX

Mesajde administrator » Sâm 10 Dec, 2016 5:55 pm

Incepand cu 07.12.2016 ANAF a corectat si a introdus la validare si vanzarile d etip "V" (taxare inversa). Deci se declara plaja de facturi alocate si emise numai daca exista L, LS sau V (inclusiv L_PF si LS_PF).
:: Sasorysoft :: True software sells itself !


Înapoi la “D394 !!!”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori