Ce se declara in 394!!

:: spete, nelamuriri si explicatii D394
Reguli forum
:: limbajul in acest forum va fi unul civilizat, userii limitandu-se la discutarea aspectelor tehnice si contabile ale programelor Sasorysoft.
:: orice manifestare necivilizata (defaimare, agresiune verbala , injurii , comportament neadecvat, comentarii in afara topicului sau a programelor Sasorysoft, reclama abuziva pentru alte produse sau servicii, prezentarea de produse software care nu sunt proprietatea Sasorysoft, etc...) va duce imediat la stergerea contului userului respectiv si interzicerea accesului acestuia in viitor pe acest forum.
Avatar utilizator
Dan
Mesaje: 13
Membru din: Joi 27 Oct, 2016 4:09 pm

Ce se declara in 394!!

Mesajde Dan » Mie 23 Noi, 2016 10:39 am

Foarte important!!!Contractele de chirie cu pers fizice - NU se declara in D494!!!

Conform OPANAF 2264/2016, in Declaratia 394 se cuprind DOAR operatiunile taxabile, nu si cele scutite de TVA.
Daca suntem inregistrati in scopuri de TVA avem obligatia depunerii Formularului 394...Dar daca avem un contract de inchiriere pentru un bun imobil incheiat cu o persoana fizica, acesta NU trebuie declarat in acest formular la nicio sectiune. De asemenea, un contract de arenda incheiat cu o persoana fizica NU trebuie raportat.

Conform art 292, alin 2, lit E, inchirierea, concesionarea si arendarea bunurilor imobile sunt scutite de TVA. Persoana fizica, nefiind inregistrata in scopuri de TVA, NU poate opta pentru taxarea acestor operatiuni, astfel incat isi urmeaza regimul ei de baza (scutit fara drept de deducere).

Daca de exemplu am un contract de inchiriere a unei masini incheiat cu o persoana fizica, atunci acesta se declara la sectiunea D, tip operatiune N, tip document - contracte, natura - servicii. Operatiunea este taxabila, numai ca proprietarul masinii nu este inregistrat in scopuri de TVA.
De asemenea, un contract pe drepturi de autor TREBUIE DECLARAT IN 394.

Concluzia:
Avand la baza o operatiune scutita de TVA, contractul de inchiriere a unui bun imobil incheiat cu o persoana fizica NU SE DECLARA IN Formularul 394.


Ca persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA declar in 394 DOAR PERSOANELE JURIDICE PLATITOARE, NEPLATITOARE DE TVA SI PERSOANE FIZICE CARE AU LA BAZA OPERATIUNI IMPOZABILE DE TVA!!!

Ex: o firma neplatitoare de tva imi emite fact de servicii - se declara!!!
o firma neplatitoare de tva imi emite fact de penalitati - nu se declara pentru ca daca eu as emite factura de penalitati acestea nu colecteaza tva!!!
Nu pune un contabil sa faca operatii pe cord deschis si nici un medic sa profeseze contabilitate!

Înapoi la “D394 !!!”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori