Regim microintreprindere 1 februarie 2017

Reguli forum
:: limbajul in acest forum va fi unul civilizat, userii limitandu-se la discutarea aspectelor tehnice si contabile ale programelor Sasorysoft.
:: orice manifestare necivilizata (defaimare, agresiune verbala , injurii , comportament neadecvat, comentarii in afara topicului sau a programelor Sasorysoft, reclama abuziva pentru alte produse sau servicii, prezentarea de produse software care nu sunt proprietatea Sasorysoft, etc...) va duce imediat la stergerea contului userului respectiv si interzicerea accesului acestuia in viitor pe acest forum.
Avatar utilizator
Dan
Mesaje: 13
Membru din: Joi 27 Oct, 2016 4:09 pm

Regim microintreprindere 1 februarie 2017

Mesajde Dan » Vin 13 Ian, 2017 5:05 pm

De la 1 februarie toate societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în 2016 sunt obligate să își modifice sistemul de impunere devenind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Practic, de luna viitoare, nicio societate privată cu venituri sub plafonul amintit nu mai poate plăti 16% impozit pe profit, ci este obligată să aplice regimul fiscal al microîntreprinderilor, odată cu publicarea unui act normativ în acest sens în Monitorul
Oficial.
În ceea ce priveşte plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere, acesta a crescut de la 100.000 de euro, aşa cum a fost de la 1 ianuarie 2016, la 500.000 de euro. Prin urmare, începând cu 1 februarie 2017, va fi considerată microîntreprindere persoana juridică ce în exercițiul financiar anterior nu a depășit venituri de 500.000 euro, echivalent în lei, adică de cinci ori mai mult decât plafonul stabilit anterior.

Potrivit actului normativ, cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile. Astfel, pentru 2016, noul plafon se determină folosind cursul de un euro = 4,5411 lei, rezultând suma de 2.270.550 de lei

Prin urmare, dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere va realiza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale va fi de peste 20% inclusiv, atunci aceasta va plăti impozit pe profit de 16%. Calculul şi plata impozitului pe profit va fi efectuată începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintrele limitele prevăzute anterior.

Pe lângă majorarea plafonului de încadrare în categoria de ”microîntreprindere”, OUG nr. 3/2017 introduce o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin un salariat angajat în baza unui contract de muncă. Până acum, întreprinderile cu un singur salariat aplicau o cotă de impozitare de 2%, cu excepţia celor nou-înfiinţate, care puteau aplica, prin excepţie de la regula amintită anterior, o cotă redusă, în procent de 1% - detalii aici.

Aşadar, de-acum încolo, firmelor organizate ca microîntreprinderi le este aplicată o cotă de impozitare de 1% sau 3%, după cum urmează:

cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile ce au cel puţin un salariat;
cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat (prevedere păstrată).
Notă: De la 1 ianuarie 2017, prin OUG nr. 84/2016, s-a stabilit că firmele ce au la înfiinţare un capital social de minimum 45.000 de lei, precum şi cele ce şi-l completează pe parcurs până la această valoare, au posibilitatea de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit. Prin urmare, entităţile cu un capital social mai mic decât 45.000 de lei sunt obligate să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.


Material preluat de pe avocat.ro

Înapoi la “Discutii intre CONTABILI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator